Residens


Ansökningstiden till konstnärs- och forskarresidenset är varje år i april-maj.

Läs mer om residensverksamheten nedan.

Tidigare residenskonstnärer och -forskare:

Jarkko Räsänen, konstnär
Januari–augusti 2024

Foto: Nationalgalleriet / Pirje Mykkänen
Webbplats


Marjo Levlin, konstnär, filmskapare
September–december 2023
(Med hjälp av Katy Gyllströms residensstipendium, beviljat av Konstsamfundet till Life on a Leaf rf)

Foto: Pasi Autio
Webbplats


– Residensvistelsen erbjöd mig en fantastisk möjlighet till att fördjupa mig i arbetet med mitt kommande verk, som jag filmat material för. Under vistelsen skrev jag råversionen av filmens manuskript, filmens voice oversom är stommen i verket och filmade en stor del av Super8-materialet. Själva platsen, med skogen intill, där jag kunde vandra och vila tankarna men också på cykelavstånd från centrum, var utmärkt. 


Noël Klima, forskare
Juli–augusti 2023
LinkedIn

– Vanligtvis bor och jobbar jag i en väldigt urban miljö, så jag fick en helt annorlunda upplevelse i Bladhuset. Jag kom med förväntningen att den här miljön kan stimulera mitt tänkande, men jag försökte att inte ha alltför mycket förutfattade meningar. Jag fick många nya idéer om hur man kan tänka utanför boxen och lämna det akademiska elfenbenstornet, så att säga.


Aaro Murphy, konstnär
Maj-juni 2023

Webbplats
Instagram

– Residensvistelsen var underbar. Den kurvade entrén, det härliga vardagsrummet, det färgglada köket, de undulerande betongväggarna, spiraltrappan, blåklocksrummet med den fina utsikten, de lugna arbetsrummen, fönstren som kikar in i skogen, meditationsplatsen på taket och många andra saker kommer att stanna hos mig för alltid.

– Den här byggnaden har satt sina spår i mitt psyke och jag är glad över det. Jag kände mig alltid lugn och trygg inne i huset, med det milda ljudet från ventilationsapparaten vaggande mig till sömns på nätterna, som någon slags vis varelse som sade till mig: ”Allt kommer att ordna sig”.


Information om residenset

Residenset Life on a Leaf är avsett för finländska eller internationella konstnärer eller forskare vars arbete fokuserar på stadsrum eller urbana miljöer. Konstfälten är inte begränsade. Möjliga forskningsområden är konstforskning, arkitektur, stadsplanering, stadsforskning, kulturforskning etc. Residenset är avsett för självstyrt arbete.

Residenset, det bladformade huset Life on a Leaf, är ett helhetskonstverk ritat av Jan-Erik Andersson tillsammans med arkitekten Erkki Pitkäranta. Huset polemiserar förhållandet mellan arkitektur och konst, och ingick i Anderssons doktorsavhandling vid Bildkonstakademin (Konstuniversitet, Helsingfors). Huset och dess strukturer innehåller tiotals beställningskonstverk av finska och internationella konstnärer. Huset byggdes år 2009.

Residenset drivs av föreningen Life on a Leaf rf, som har till syfte att bedriva och främja ett samarbete mellan konst, arkitektur, akademisk forskning och ekonomi med en urban miljö som präglas av fantasi och kreativitet som mål. Föreningen är ansvarig för underhållet och bevarandet av det unika huset tillsammans med bolaget Life on a Leaf Oy Ab, som äger byggnaden. Föreningen äger majoriteten i bolaget vars verksamhet inte är vinstbringande.

Residenset erbjuder en konstnär eller forskare (eller ett par) åt gången möjligheten att bo och fokusera på konstnärligt eller vetenskapligt arbete i en unik och inspirerande miljö.

För konstnärer lämpar sig residenset främst för planering av kreativt arbete och mindre projekt. Det finns ett rum i huset som kan användas till att skissa, rita och planera, men inte för att måla, skulptera eller bygga.

Byggnaden Life on a Leaf ligger i Hirvensalo, Åbo, cirka 5 kilometer från centrum. Huset ligger på en rymlig tomt som gränsar till en naturskog. Huset delar en del av gården med ett annat hus (Kuusi-O), som är hem för Andersson och Marjo Malin. Också detta sexkantiga huset är ritat av Jan-Erik Andersson och Erkki Pitkäranta. Life on a Leaf-huset har bra kollektivtrafik- och cykelförbindelser.

Man kan ansöka om residensvistelser om 2–6 månader.

Ansökningsvillkor

Både konstnärer och forskare kan söka residens. Sökande anger i ansökningsformuläret inom vilken kategori (konst/vetenskap) de ansöker.

1. Konstnärer

• Den sökande ska vara verksam inom området och hens konstnärliga arbete ska ha en koppling till stadsrum eller urbana miljöer. 

• Den ansökande presenterar en preliminär plan för det projekt eller det verk som hen avser att arbeta med under residensperioden.

• CV (max 5 sidor) och portfolio (max 5 Mb) bifogas till ansökan 

2. Forskare

• Sökande bör ha avlagt doktorsexamen.

• Forskningsverksamheten ska vara relaterad till stadsrum eller urbana miljöer.

• Den sökande bör samarbeta med minst ett finskt universitet (t.ex. vara gästforskare). Dessutom ska hen ange en kontaktperson från minst ett universitet eller yrkeshögskola i Åbo (Åbo universitet, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, eller yrkeshögskolan Novia).

• I ansökan presenteras en sammanfattning av forskningsplanen (max 4 sidor) för arbetet under residenset.

• CV (max 5 sidor) och publikationslista bifogas till ansökan.

Villkor för residensvistelsen 

• Residensvistelsens längd kan vara 2–12 månader, önskemål gällande tidsfrist anges i ansökan.

• En hyra på 630 €/månad (inkluderar el och internet) och en vattenavgift på 20 € / mån per person uppbärs av residenten (fr.o.m. 1.1.2026). 

• Residensvistelsen omfattar inte stöd till konstnärens eller forskarens arbete.

• Boytan på huset Life on a Leaf är 147 m2. Hela trevåningshuset används främst av den boende. För undantag, se “Annan användning av huset” (nedan).

• Huset är inget konstmuseum, men det är viktigt att huset och den konst som är integrerad i det förblir i gott skick.

• Residenten sköter städningen (inklusive uteplats) själv. Alternativt kan Life on a Leaf organisera det mot en avgift.

• Huset är inte lämpligt för små barn.

• Konstnärens make/maka eller äldre barn kan bo i bostaden under besöket.

• Husdjur är inte tillåtna.

• Bostaden är inte lämplig för personer med nedsatt rörlighet (byggnadens andra och tredje våning kan endast nås via smala trappor).

• Life on a Leaf rf:s residenskoordinator hjälper residenten med praktiska ärenden och kontakter vid behov.

• Life on a Leaf rf. hjälper residenten att vid behov skapa ytterligare kontakter i Åbo och Finland.

• Life on a Leaf rf. ansvarar för fastighetens underhåll och eventuella reparationer.

Annan användning av huset 

• Byggnadens första våning hyrs ut för mötesbruk dagtid (10-19) högst tre dagar i månaden. Även då används byggnadens andra och tredje våning endast av residenten.

• Dessutom kan andra evenemang (på första våningen) och guidade turer (i hela byggnaden) anordnas i byggnaden högst två dagar i månaden. Tiderna för eventuella guidade turer avtalas separat med residenten. Under de guidade turerna bör huset vara i ”originalskick”, dvs rent och prydligt i synnerhet på första våningen och uppe i ”blåklockan”.

• Evenemang (som är sällsynta) slutar före kl. 21.

• Datum för annan användning kommer att meddelas boende minst två veckor i förväg. Städningen relaterad till dem organiseras och bekostas av föreningen Life on a Leaf.

Verksamheten understöds av Kulturfonden, Konstsamfundet, William Thurings stiftelse och Katy Gyllströms resestipendium.